License to kill

La oss introdusere deg for kroppens desidert kuleste celletype, nemlig Natural Killer cells eller naturlige drepeceller. Dette er kroppens agent 007, James Bond, med “license to kill”. De smyger seg rundt i kroppen med ett mål for øye; en inntrenger å drepe! La oss bli bedre kjent med disse råtassene.

Immunforsvaret er vårt forsvar mot fremmede inntrengere. Vi har et ytre og et indre immunforsvar, hvor det indre er inndelt i det medfødte og det _spesifikke _immunsystemet. Det medfødte immunforsvaret kalles også et “førstelinjeforsvar”. Inntrengere som har kommet seg inn i kroppen møtes umiddelbart av dette forsvaret. Naturlige drepeceller er svært sentrale i det medfødte immunforsvaret.

De naturlige drepecellene sirkulerer rundt i kroppen, der de kontrollerer hver eneste celle de kommer over - på jakt etter unormale celler, for eksempel de cellene som er virusinfiserte. Friske, normale celler får fortsette med sine viktige funksjoner, værre er det med inntrengerne. Litt slik som billettkontrollører på busser lar passasjerer med gyldig billett fortsette ferden, mens snikerne bøtlegges. Kommer naturlige drepeceller over passasjerer uten gyldig billett er det trøbbel i sikte. I dette tilfellet er ikke en saftig bot nok, snikere uten billett må drepes!

/assets/uploads/7d52ac864b94cd29fcf36eb5f1e6179233c2c9bb-1970x862.jpg

Naturlige drepeceller produserer to viktige substanser, nemlig proteinet perforin og en type enzym kalt proteaser. Perforin gjennomborer cellemembranen til inntrengeren og lager store hull som proteasene kan benytte for å snike seg inn i den infiserte cellen. Her tvinger proteasene den infiserte cellen til å begå selvmord, og snipp-snapp-snute - så var den inntrengeren ute.

“I don't stop when I'm tired. I stop when I'm done."

  • James Bond / Naturlig drepecelle

Publisert , under Kroppen vår

Kommentarer