Hikke

at hikke skyldes en ufrivillig sammentrekning av muskelen diafragma, også kjent som mellomgulvet? Sammentrekningen fører til en rask strøm av luft inn i lungene, som resulterer i at strupelokket, kalt epiglottis, i svelget lukkes fort og lager et «hikk». Strupelokket står vanligvis åpent, men ved svelging lukkes lokket for å hindre at mat og væske kommer ned i luftrøret.

... Så vet du det.

Kloakkdyr

At det finnes en type pattedyrorden, kalt kloakkdyr, som legger egg fremfor å føde levende barn? Du trodde kanskje at kjennetegnet til pattedyr var nettopp det å føde levende barn fremfor å legge egg? Vel, det stemmer ikke helt.

Kloakkdyrene er blant de mest primitive pattedyrene, med krypdyrlignende egenskaper, nemlig at de legger egg. Pattedyr skiller seg fra andre virveldyr, slik som fugler og krypdyr, ved at moren dier ungene sine. Kloakkdyrene har melkekjertler som produserer melk, men mangler pattevorten. Melken siver ut av åpninger i morens hud og kan slikkes opp av ungene.

... Så vet du det.

Søtpotet

At søtpotet, eller Ipomoea batatas, ikke er en potet? Søtpoteten ligner kanskje på en potet, men den er faktisk fra en annen type plantefamilie, og stammer fra Sør-Amerika. Søtpotet er rik på pigmentet betakaroten som omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A er blant annet viktig for synet.

Noen tror kanskje at søtpotet er et sunnere alternativ til potet. Det stemmer ikke. Potet og søtpotet inneholder omtrent like mange kalorier. Søtpoteten har et høyere innhold av vitamin A, men dette er et vitamin som dekkes av mange kilder i et norsk kosthold. Utenom dette er det få forskjeller i vitamininnholdet mellom søtpotet og potet.

… Så vet du det.