Høstens farger

"Krystallklare dager, ja, nå er det høst. Sola står lavt på himmelen i øst. Bladene gulner på busker og trær, nå kan jeg plukke frukter og bær.”

Høsten er her. Dagene blir kortere, og lufta blir kaldere. Et resultat av dette er at bladene på trærne gulner og faller av. Hvorfor skjer dette?

Vi mennesker, i likhet med de fleste andre dyr, er nødt til å få i oss næring i form av mat. Planter, derimot, kan lage sin egen næring ved hjelp av sollys. Vann og karbondioksid blir omdannet til sukker og oksygen i en prosess vi alle har lært om på grunnskolen - fotosyntesen. Sukkeret som dannes kan cellen lagre og bruke som energikilde. Essensielt i fotosyntesen er kloroplaster; organeller (se dette innlegget om celler) i planteceller som inneholder pigmentet klorofyll. Klorofyll absorberer de fleste bølgelengdene i synlig lys, med unntak av de grønne. Med andre ord er det kun grønt lys som reflekteres fra bladenes overflate, og resultatet er at vi ser grønne blader.

Men hva skjer når mengden sollys ikke lenger er tilstrekkelig for å kunne drive fotosyntesen? Plantene er programmert til å oppdage endringer i mengden sollys, og tolke dette som et tegn på at vinteren kommer.

Områdene rundt ekvator er kjent for å være frodige og grønne året rundt. Dette er fordi sola skinner like mye året rundt, og plantene behøver ikke å forberede seg til vinteren. I motsetning til regnskogene, har resten av verden årstider. Frost og lite sollys gjør så plantene ikke lenger kan drive fotosyntese, og de blir nødt til å lagre næringsstoffer de kan bruke over vinteren. En måte planter gjør dette på er å felle blader. På denne måten kvitter de seg med energimaskineriet sitt, som er så å si ubrukelig om vinteren, i tillegg til at verdifulle næringsstoffer trekkes inn i de andre delene av planten.

Det første trinnet i bladfellingsprosessen innebærer at klorofyllpigmentet brytes ned, og bladene får en guloransj farge. Pigmentene som gir bladene guloransj farge har vært tilstede i bladene hele sommeren, men de har blitt maskert av den høye klorofyllkonsentrasjonen. I tillegg til dette vil røde antocyaninpigmenter utvikles i løpet av høsten. Disse dannes fra næringsstoffer som har blitt gjenværende i bladene etter at fotosyntesen har opphørt, og gir bladene den karakteristiske rødfargen vi forbinder med høst. Mange blader blir også brune, et resultat av avfallsstoffer som har akkummulert bladene.

“Røyksopp og risker og små kantareller, rognebær, nøtter og ville moreller. Sola den gløder på himmelen i øst, krystallklare dager - nå er det høst.”

Publisert

Kommentarer