Hormonelle epler

Epler og banener er ikke spesielt gode venner, i hvertfall ikke hvis du vil unngå overmodne bananer. Du har kanskje hørt anbefalinger om at disse to fruktene ikke bør dele samme fruktfat, men hvorfor? I dette innlegget skal vi ta for oss hvordan epler bidrar til å modne bananer.

/assets/uploads/30781f89d537cd94066e6b584eaed9ab6b141318-1606x1149.jpg

Epler utvikler og skiller ut gassen etylen, et hormon. Dette er et lite, fargeløst molekyl, som figuren under viser. De røde atomene er karbon, og de blå er hydrogen.

/assets/uploads/7561e8e8adc6e65fca7b7d187ded4dbc904e2f96-1625x1040.jpg

Bananer responderer på denne gassen, og kalles derfor en klimakterisk frukt. Etylen passerer plantecellens membran og bidrar til at visse gener "skrus på". Resultater er en raskere modningsprosess i bananer. Andre eksempler på klimakterisk frukt er avokado, mango og plomme. Frukter som ikke påvirkes av etylen kalles ikke-klimakterisk frukt, og eksempler er blant annet ananas og jordbær.

Etylen er ikke bare en pest og plage for bananene. I bananmodnerier brukes denne gassen for å sikre en jevn modning av bananene. Dette kan du prøve selv! Legg en banan og et eple sammen i en pose, samt en pose med kun en banan. Ser du forskjell etter et par dager?

Publisert , under Mat og drikke

Kommentarer