Vaksiner del 3 av 3: Koronavaksina

I del 2 kunne du lese om hvordan vi med vaksiner utnytter immunsystemets temperament, slik at du blir immun mot sykdommer. I denne delen beskriver vi hvordan den nye koronavaksina fungerer.

Koronavaksina som nå tas i bruk i Norge, fra Pfizer, er en såkalt subenhetvaksine. Du har sikkert sett illustrasjonsbilder av koronaviruset, og lagt merke til alle piggene som stikker ut av virusets overflate. Disse piggene er proteiner som viruset bruker for å komme seg inn i cellene våre, litt som nøkler til en lås. Dersom et koronavirus skulle komme seg inn i kroppen din, er det disse piggene immunsystemet ditt først legger merke til.

/assets/uploads/koronavirus.jpg

Når proteiner lages fra scratch i cellene våre, gjøres dette med utgangspunkt i ei oppskrift. I stedet for å inneholde selve viruset, inneholder vaksina fra Pfizer oppskrifta på koronavirusets pigger. Straks cellene i kroppen mottar denne oppskrifta, begynner de å produsere koronaviruspigger. Det er kun disse som produseres, og ikke resten av viruset. Med andre ord er innholdet i vaksina helt ufarlig, og den vil ikke gi deg sykdommen covid-19.

Hva skjer så, når kroppen har laget koronaviruspigger? Ditt årvåkne immunsystem er alltid ute, i alle kroppens kriker og kroker, og patruljerer. Koronaviruspiggene blir raskt pekt ut som en fiende og, som du leste i del 2, setter immunsystemet i gang en opprustning for å eliminere trusselen. Ettersom immunsystemet er langsint, husker det hvordan det motarbeidet viruspiggene, og dermed står forsvaret klart til å bekjempe eventuelle koronavirus som i framtiden måtte tørre å komme seg inn i kroppen din. Du er nå blitt immun! Koronavaksina er gratis, trygg, og det er såklart frivillig å ta den. Vi håper likevel at alle takker ja til dette tilbudet slik at vi sammen kan bidra til at pandemien tar slutt.

Referanser og videre lesning
Yuan Huang, et al. «Structural and functional properties of SARS-CoV-2 spike protein: potential antivirus drug development for COVID-19». Acta Pharmacologica Sinica. 41: 1141-1149 (2020). 
Marthe Lein. «Den nye koronavaksinen: slik virker den». Norsk helseinformatikk. Hentet fra: https://nhi.no/forskning-og-intervju/den-nye-koronavaksinen-slik-virker-den/?page=1
«Vaksineteknologier». Statens legemiddelverk. Hentet fra: https://legemiddelverket.no/godkjenning/koronavaksiner/vaksineteknologier
«Koronavaksine». Helsenorge. Hentet fra: https://www.helsenorge.no/koronavirus/koronavaksine/
«Koronavaksine – informasjon til befolkningen». Folkehelseinstituttet. Hentet fra: https://www.fhi.no/sv/vaksine/koronavaksinasjonsprogrammet/koronavaksine/

Publisert , under Kroppen vår

Kommentarer