Vaksiner del 1 av 3: Vakre budeiers immunitet

I mars 2020 ble hverdagen vår snudd på hodet. Hjemmekontor, håndsprit og 1 meters avstand har preget livene våre i snart ett år. Men takket være innovative og svært dyktige forskere varer ikke pandemier evig! Snart kommer vaksina til Norge, og med det vil forhåpentligvis koronaviruset bli en del av fortiden. I dette, og de neste to innleggene, kan du lære mer om hva vaksiner er, hvordan de ble oppdaget, og ikke minst hvordan de fungerer.

Det er ikke bare i nyere tid mennesker har forholdt seg til pandemier. På 1700-tallet herjet den smittsomme og svært alvorlige lidelsen kopper, som i dag er å anse som en av historiens mest fryktede sykdommer. De uheldige smittede utviklet et karakteristisk utslett som raskt bredte seg over hele kroppen, først som flekker, deretter til blemmer og etterhvert til skorper. Da skorpene til slutt forsvant etterlot de seg brune flekker og arr. Det fantes ingen spesifikk behandling mot kopper, og sykdommen hadde en dødelighet på mellom 20 og 30 prosent. I løpet av 100 år døde 45 millioner mennesker av kopper bare i Europa. Den dag i dag eksisterer ikke sykdommen lengre, men hvordan skjedde dette?

Edward Jenner, en britisk lege, er i dag kjent for å ha utviklet verdens første vaksine, ei vaksine mot kopper. På veien mot ei velfungerende koppevaksine var en helt spesifikk gruppe mennesker sentrale, nemlig engelske budeier. Budeiene hadde rykte på seg for å være vakre, angivelig fordi de ikke var fulle av arr etter å ha hatt kopper. Dette var fordi budeiene ble smittet av kukopper, en variant av koppesykdommen, gjennom sitt arbeid med kyr. Kukopper er relativt ufarlig for mennesker, og de smittede budeiene ble ikke spesielt syke. Viktigst av alt var at budeiene som hadde hatt kukopper i stor grad var beskyttet mot vanlig menneskekopper. Dette la den britiske legen Edward Jenner merke til.

/assets/uploads/kukopper.jpg

I 1796 gjorde Jenner et svært viktig eksperiment, med utgangspunkt i observasjonene fra de vakre engelske budeiene. Han overførte smittestoffer fra kukopper til en åtte år gammel gutt, som senere fikk smittestoffer fra menneskekopper. Og gjett hva? Han ble ikke syk! På basis av dette lanserte Jenner samme år en metode for å gi immunitet mot koppesykdommen, en metode han ga navnet vaksinasjon. Ordet vaksine kommer fra det latinske ordet vacca, og betyr rett og slett «ku».

Mye har skjedd siden eksperimentene til Jenner i 1796, og i dag er kopper mer eller mindre utryddet, og det kan vi takke vaksiner for. Ifølge WHO er vaksiner i dag med på å forhindre mellom 2 og 4 millioner dødsfall hvert år. Hvordan vaksiner beskytter oss mot smittsomme sykdommer kan du lese mer om i del 2.

Referanser og videre lesning
«Kopper». Store norske leksikon. Hentet fra: https://snl.no/kopper
«Edward Jenner». Store norske leksikon. Hentet fra: https://snl.no/Edward_Jenner
Øivind Larsen. «Koppevaksinasjon – Vellykket forebyggende medisin». Norgeshistorie. Hentet fra: https://www.norgeshistorie.no/grunnlov-og-ny-union/1373-koppevaksinasjon-vellykket-forebyggende-medisin.html
«Kukopper». Store norske leksikon. Hentet fra: https://snl.no/kukopper
World Health Organization. «Vaccines and immunization». Hentet fra: https://www.who.int/health-topics/vaccines-and-immunization#tab=tab_1

Publisert , under Kroppen vår

Kommentarer