Tricolor-pus

Visste du at det kun er hunnkatter som kan ha tre ulike farger på pelsen? Slike katter kalles calico-katter. Calico er ikke en katterase, men et fargemønster der tre farger må være til stede: svart, hvit og oransj. Forklaringen bak dette fenomenet er genetisk, ettersom genene for pelsfarge blant annet befinner seg på kjønnskromosomene.

/assets/uploads/02311292c7b0d7d3cef3b3db906684b538cb0d7c-805x1710.jpg

Hunnkatter har to X-kromosomer (XX), mens hannkatter har ett X-kromosom og ett Y-kromosom (XY). Genet som bestemmer om fargen på pelsen blir svart eller oransj ligger på X-kromosomet. Dermed vil en hannkatt være enten svart eller oransj, alt ettersom hvilket gen den har i sitt X-kromosom. For hunnkatter, og andre hunnpattedyr, vil ett X-kromosom inaktiveres i hver celle. Hvilket kromosom som inaktiveres er tilfeldig, så hunnkattene kan få en blanding av oransj og svart pels. Genet som styrer hvorvidt pelsen blir hvit tilhører et helt annet gen. Sammen utgjør disse tre fargene mønsteret til calico-kattene.

På tross av beskrivelsen over, er ikke absolutt alle calico-katter hunner. Hanner kan også ha tre farger, men dette skyldes i såfall en kromosomfeil der hannkatten har et ekstra X-kromsom (XXY)!

Publisert , under Dyr og planter

Kommentarer