Til å grine av

Enten det er snakk om supper eller fredagstacoen - denne smaksrike grønnsaken er nesten ikke til å unngå. Vi snakker om løk. Men tilberedelser av løk er slettes ikke bare fryd og gammen. Hvem har vel ikke opplevd å stå gråtende over skjærefjølen, mens man forsøker å skjære løk etter beste evne? Sviende, rennende øyne. Ikke bare ubehagelig, men også direkte upraktisk. Hvorfor skjer dette?

/assets/uploads/26f4afbe9d0733c76b092ffa52f685b6696f2bd6-382x445.jpg

Løk innholder mye av en aminosyre cystein, som videre inneholder grunnstoffet svovel. Når vi skjærer i løken skades naturligvis løkcellene, og det dannes svovelholdig gass. Dette skjer fordi enzymer som reagerer med cystein frigjøres. Svovelgassen stiger opp og treffer øyet ditt, der den blander seg med tårevæsken. Dette irriterer øyet!

Hvordan responderer kroppen på dette? Nervecellene i øyet sender en beskjed til hjernen om at noe svir. Og hva gjør hjernen? Jo, den svarer med å øke produksjon av tårer, for å tynne ut den irriterende gassen. Så der står du da, gråtende over denne grønnsaken.

Men verden er selvsagt full av kjerringråd for hvordan du skal unngå akkurat dette. Hva med å prøve å skjære løk med tungen ute, eller med fyrstikker i munnen? I verstefall kan du gå til innkjøp av svømmebriller. Hva som faktisk fungerer er en annen sak.

Publisert , under Kroppen vår

Kommentarer