Stygg mygg

Sommeren er her, og det byr på mye fint. Mange av oss tilbringer kveldene ute, enten det er snakk om å grille i parken eller gå tur langs stranda. Idyllen er til å ta og føle på, helt fram til en vampyr med seks bein også kommer for å feire årstiden. Myggen kan være til stort besvær for mange av oss, på lik linje med vepsen og flåtten. Det som imidlertid gjør myggen ekstra irriterende er de kløende stikkene som angrepet etterlater. Hvorfor klør det sånn?

/assets/uploads/b3d41ab7ad044da00d5510611f7f5132d39a6608-1954x1131.jpg

Mygg, eller Nematocera om du vil, er et tovinget insekt som finnes over hele verden. Det finnes over 50.000 ulike myggarter, hvorav over 2000 av disse finnes i Norge. Kun et fåtall av disse artene utgjør den type mygg vi her sikter til; den blodsugende myggen, kalt stikkemygg - eller Culicidae. Stikkemyggen livnærer seg på blod fra hovedsaklig pattedyr, men også fugler. Hunnmyggen suger blod fra oss for å få i seg næring for å produsere egg, mens hannmyggene pollinerer planter og spiser nektar. Stikket i seg selv er ikke spesielt vondt, ettersom snabelen er svært tynn. Så hvorfor klør det da?

Når blodet vårt kommer i kontakt med omgivelsene rundt oss vil det koagulere, altså størkne. For myggen er dette ugunstig, ettersom den helst vil beholde blodet i flytende form. For å løse dette problemet sprøyter myggen først inn litt spytt, som inneholder et stoff som hindrer blodet i å størkne. Deretter suger den blod. Blodet myggen får i seg er blandet med det antikoagulerende stoffet, så myggen kan fly avgårde med magen full av flytende, varmt blod.

Immunsystemet vårt fanger fort opp at et ukjent stoff har ankommet kroppen. Histamin produseres, og dette medfører lokal hevelse, varme, rødhet og kløe. Histamin er en forbindelse kroppen skiller ut i forbindelse med immunreaksjoner. De minste blodårene våre utvides for å gi fri passasje til andre immunceller, og det er denne utvidelsen som gir hovenhet og rødhet. Kløen kommer av at nerver i umiddelbar nærhet irriteres av det hovne området. Allergimedisiner kan være en løsning dersom man reagerer kraftig på myggstikk, ettersom allergimedisiner fungerer ved å dempe effekten av histamin.

Kan man gjøre noe for å unngå å bli stukket i utgangspunktet? Noen mennesker er ikke like utsatt for myggstikk som andre, og det forskes mye på hva som avgjør om myggen velger deg eller ikke. For oss myggmagneter finnes det uansett en rekke kremer og sprayer som kan holde myggen unna. Disse stoffene virker ved å maskere lukter myggen forbinder med middag, eller ved å avgi lukter som myggen vil unngå. De fleste myggsprayer er snille mot huden, selv om lukten kan være noe irriterende i seg selv. Valget er ditt!

Publisert , under Kroppen vår

Kommentarer