Saftis til besvær

Brain freeze, ice cream headache eller hjernefrys. På fagspråket kjent som Sphenopalatine Ganglioneuralgia. Kall det hva du vil - er du en is-elsker er dette et velkjent fenomen. En plutselig og voldsom hodepine ut av det blå. Og den skyldige? En saftis du fortvilt prøver å nyte i sommersola. Hvorfor denne hodepinen oppstår, skal vi nå ta for oss.

Som vi skrev om i dette innlegget, har kroppen gode mekanismer for å regulere sitt indre miljø, blant annet temperatur. Dette kalles homeostase. Homeostase er opprettholdelse av stabile og konstante forhold i kroppen. Hjernefrys skyldes nettopp dette; kroppens forsøk på å opprettholde en konstant temperatur, altså homeostase, i hjernen.

Når kald mat eller drikke presses mot ganen registrere hjernen raskt kulden. Arterier, altså blodårer, i hjernen utvides slik at mer varmt blod strømmer til hjernen for å “varme den opp”. Den raske endringen i blodgjennomstrømingen øker trykket i hjernen, som videre trigger smertereseptorer. Hjernefrys oppstår!

Når den kalde isen ikke lengre presser på ganen, behøver ikke hjernen å “varmes opp”. Blodåren trekker seg dermed sammen igjen, slik at både blodstrøm og trykket i hjernen normaliserer. Og hva skjer så? Jo, smertene forsvinner.

Denne mekanismen eksisterer fordi hjernen vår er et av de viktigste organene i kroppen, og er i tillegg svært temperaturfølsom. Hjernen må kunne hurtig utvide blodårene for å forsyne kalde områder av hjernen med varmt blod. Like viktig er det å redusere blodstrømmen når temperaturen er normalisert, for å forhindre et høyt og potensielt farlig trykk i hjernen.

Men fortvil ikke, det finnes råd. En åpenbar løsning er å ikke innta kald mat eller drikke, men hva er vel livet uten is? Så neste gang du opplever hjernefrys kan du bli kvitt smertene ved å innta varm drikke, eventuelt ved å presse tungen din mot ganen.

God is-spising!

Publisert , under Kroppen vår

Kommentarer