Puss puss, bitter suss

Har du noen gang lurt på hvorfor appelsinjuice ikke smaker appelsinjuice etter en tannpuss? Det har vi, så vi bestemte oss for å komme til bunns i saken.

/assets/uploads/cb1de5388759c2994a1f6595bbb56fdc0649c81f-2060x1822.jpg

Tungene våre oppfatter fem ulike smaker: søtt, salt, surt, bittert og umami. De fleste smakene vi gjenkjenner er en kombinasjon av disse. Appelsinjuice, for eksempel, smaker både surt, søtt og bittert.

Tannkrem inneholder flere ingredienser som kan påvirke smaksløkene våre. Det viktigste stoffet i denne sammenheng er natriumlaurylsulfat, også kjent som SLS eller Sodium Lauryl Sulphate. Dette stoffet tilsettes tannkrem for at det skal dannes skum når man pusser tennene. SLS har en uheldig bieffekt - det gjør at tungen vår midlertidig ikke kan smake søtt. I tillegg vil SLS fjerne fett på tungen, hvilket bidrar til at smaksløkene for bitter smak får større spillerom. Dermed vil appelsinjuice, og andre matvarer, smake bittert og uappetittelig etter en tannpuss.

Finnes det noen løsning? Ikke alle tannkremer inneholder SLS. Dette kan du enkelt sjekke ved å lese ingrediensene på tannkremtuben. Det er verdt å merke seg, derimot, at 99% av tannkremer inneholder dette stoffet. Eller så kan du alltids pusse tennene etter du har drukket appelsinjuice, men da bør du skylle munnen med vann først for å unngå syreskade.

Publisert , under Kroppen vår

Kommentarer