Movember

November nærmer seg slutten, og julefeiringa er rett rundt hjørnet. Kulda har satt inn, og det har fenomenet Movember også. Movember er en sammenslåing av ordene mustach og November. Hvorfor har november blitt en bartemånede? Hva dreier Movember seg egentlig om?

Hensikten med Movember er at man (blant annet) skal la barten gro, i et kollektivt forsøk på å rette oppmerksomhet mot menns helse, og da spesielt prostatakreft. Kreft i prostatakjertelen er en av de hyppigste kreftformene hos menn, og i Movember er målet å samle inn penger til forskning og behandling av denne kreftformen. I dette innlegget vil vi enkelt forklare hva prostatakreft er, og informere om hvordan du kan bidra.

Først - hva er egentlig kreft? Kreft kan forekomme i mange ulike vev, på mange ulike måter og med tilsvarende ulike alvorlighetsgrader. Cellene våre fornyes hele tiden, hvilket innebærer at noen celler dør, mens andre celler gir opphav til nye celler ved å dele seg. Celledeling er en nøye regulert prosess, men det kan likevel oppstå problemer. Dersom en celle begynner å dele seg ukontrollert, kan dette før til dannelsen av en svulst. I mange tilfeller er svulster godartete, men det motsatte forekommer også. Kreftceller fra ondartede svulster kan migrere til andre vev i kroppen, via en prosess kalt metastase. I de fleste tilfeller fører kreft til merkbare symptomer og uheldige konsekvenser, og for mange assosieres kreft med død.

Prostatakjertelen er lokalisert mellom blæra og endetarmen. Kjertelens funksjon er å tilføre væske med ulike forbindelser til spermcellene ved ejakulasjon, for å optimalisere reisen til eggcellen. Kreft i prostatakjertelen kan i noen tilfeller være ufarlig, mens i andre tilfeller kan kreften metastasene til omkringliggende vev, og i verste fall være livstruende. Sjansen for å overleve med påvist prostatakreft er omlag 97%. Som med andre kreftformer er sjansen for å overkomme sykdommen høyere jo tidligere den oppdages. Menn over en viss alder anbefales derfor å sjekke seg for kreft med jevne mellomrom hos fastlegen.

For mer informasjon om symptomer, forebygging og forskning kan du sjekke Kreftforeningen sine nettsider. Her finner du også informasjon om hvordan du kan donere penger til forskning på prostatakreft.

God Movember!

Publisert , under Kroppen vår

Kommentarer