Mannehormoner med motsatte bivirkninger
Mange av oss har hørt om anabole steroider. Disse stoffene kan brukes til å øke muskelvekst og fysisk prestasjonsevne, men visste du at de også kan forårsake demaskulinisering?
Anabole steroider virker ved å etterligne kroppens egne hormoner. Når man injiserer slike stoffer i blodet, vil de sirkulere sammen med kroppens naturlige hormoner og påvirke en rekke kroppslige funksjoner. Anabole steroider blir ofte assosiert med økt muskelvekst, økt styrke og økt prestasjonsevne. Likevel har slike stoffer noen sidevirkninger som ikke helt kan assosieres med maskulinitet. Mange brukere opplever nedsatt fertilitet, problemer med å oppnå ereksjon, og noen opplever til og med lysere stemme og noe som minner om brystvekst. Hvorfor skjer dette?
Det mannlige hormonet testosteron produseres i hovedsak i testiklene. Testosteron produseres når celler i testiklene mottar hormonsignaler produsert i hjernen, kalt FSH og LH. LH og FSH produseres av en kjertel i hjernen kalt hypofysen, men kun når hypofysen mottar et hormonsignal fra hypothalamus, en annen kjertel i hjernen. Hypothalamus sender et hormon kalt GnRH til hypothalamus, som responderer med å produsere FSH og LH. Hva skjer når testiklene da produserer testosteron? Jo, testosteronet reiser i blodbanen slik alle hormoner gjør, og vil etterhvert komme fram til hypothalamus, slik som vist på bildet.
Når hypothalamus opplever en økning i testosteronnivåene i blodet vil den slutte å sende ut GnRH. Resultatet er at hypofysen ikke lenger vil produsere FSH og LH, og testiklene vil slutte å produsere testosteron. Når blodnivåene av testosteron etterhvert går ned vil hypothalamus merke dette, og begynne å skille ut GnRH igjen. Slik reguleres hormonbalansen i kroppen, slik at det vil være en kontinuerlig balanse av testosteronutskillelse i testiklene. Blir det for mye vil kroppen slå av maskineriet, og blir det for lite vil det skrus på igjen, litt som en termostat.
Så hva med anabole steroider? Når man injiserer hormoner i blodbanen, vil disse hormonene etterhvert treffe på hypothalamus. Hypothalamus skrur da av testosteron-fabrikken, for å unngå for høye verdier av testosteron. Resultatet er at testiklene vil produsere mindre testosteron enn de ellers ville gjort, og denne nedgangen vil på sikt kunne føre til en rekke sidevirkninger som nevnt over.