Kroppens lille hjelpere

Du trodde kanskje at kroppen din var en selvstendig og uavhengig organisme? Det er den overhodet ikke - du er nemlig proppfull av bakterier! Du er faktisk vert for langt flere bakterieceller enn du har egne kroppsceller. Ekkelt, tenker du kanskje? Mange av disse bakteriene hjelper deg å takle hverdagslige utfordringer, som å fordøye mat og å beskytte mot sykdom.

/assets/uploads/19d73bdcb47a05658561893bf26d824645d66073-2448x894.jpg

Bakterier er encellede organismer, hvilket innebærer at en individuell bakterie består av én celle. I motsetning til bakterier, består vi mennesker av langt mer enn én celle. Bakterier kan overleve så og si overalt. De stortrives i alt fra normale omgivelser, med oksygen og romtemperatur - til mer ekstreme omgivelser, der temperaturen for eksempel er svært høy. Bakterier er tilsynelatende veldig forskjellig fra oss mennesker, men de cellulære mekanismene som holder bakteriene i live er ikke veldig ulike våre, om så bare mindre komplekse. Bakterier benyttes derfor flittig på laboratoriet, der de fungerer som et verdifullt verktøy for å lære mer om generelle cellulære prosesser.

De fleste forbinder ordet bakterie med ulike sykdommer og lidelser, og dette er ikke uten grunn. Sykdomsfremkallende bakterier har gjennom tidene krevd mange menneskeliv. For eksempel ga bakterien yersinia pestis opphav til Svartedauden, som man antar at krevde så mye som 75 millioner menneskeliv på 1300-tallet. Heldigvis kan i dag antibiotika hjelpe oss å ta knekken på disse patogene bakteriene, selv om dette medikamentet skal brukes med stor omhu. Bakteriene kan nemlig utvikle antibiotikaresistens, et tema vi skal ta for oss i et eget innlegg.

Bakterier er, i tillegg til å være en erkefiende, samtidig helt essensielle for oss mennesker. Bakteriene som er naturlige og nødvendige for at kroppen vår skal fungere optimalt utgjør det vi kaller normalfloraen. Normalfloraen finnes på huden, i munnen og ikke minst i tarmen. På huden bidrar bakteriene i å beskytte deg mot andre, potensielt farlige bakterier. I tarmen bryter bakteriene ned næringsstoffer som tarmen vår ikke klarer å absorbere, til mindre molekyler som vi drar nytte av. Ergo er det viktig å ha en velfungerende normalflora i tarmen for normalt næringsopptak. Jobben som tarmbakterie er noe slike bakterier stortrives med. Hvorfor det? Hva får de ut av det? Tarmen vår er varm, fuktig og har jevnlig forsyning med næring - det perfekte hjemmet for en bakterie.

Det er dessverre ikke slik at snille bakterier, som de i normalfloraen vår, er utelukkende snille. Dersom de havner på feil sted kan de faktisk skape sykdom fremfor å fremme god helse. Derfor er det viktig å være påpasselig med hygiene, spesielt etter dobesøk eller dersom man har fått et kutt i huden.

Vi håper at du fra nå av ikke utelukkende får negative assosiasjoner når du hører om bakterier. Sett pris på dem! De bidrar faktisk til å holde deg frisk.

Publisert , under Kroppen vår

Kommentarer