HPV-vaksine

Nå får alle kvinner født i 1991 eller senere tilbud om gratis HPV-vaksine. Hurra! For visste du at en langvarig infeksjon med Humant papillomavirus (HPV) er årsaken til utvikling av livmorhalskreft?

/assets/uploads/32cf1d3a28d734d0cc49b956e3237fa2a0d3da27-2776x1098.jpg

Humant papillomavirus (HPV) består av en stor gruppe virus med ulike egenskaper. Noen typer kan forårsake vorter, mens andre kan føre til kjønnsvorter eller celleforandringer i livmorhalsen. Selv om livmorhalskreft er vanligst hos kvinner, kan også HPV-viruset forårsake kreft i ytre kjønnsorganer, skjede, endetarm eller svelg. Menn kan også utvikle kreft som følge av en HPV-infeksjon.

HPV smitter ved seksuell aktivitet og er svært vanlig. Av seksuelt aktive blir så mange som 70% smittet med HPV. De fleste HPV-infeksjonene gir ingen symptomer og går over av seg selv. Men i noen tilfeller fører HPV til en langvarig infeksjon som kan gi celleforandringer i livmorhalsen og deretter føre til livmorhalskreft. I Norge får omlag 300 kvinner hvert år livmorhalskreft, og av disse dør 70.

Kondom gir kun en begrenset beskyttelse mot HPV-infeksjon, så derfor bør du vaksinere deg i tillegg! Vaksinen anbefales om du har hatt ingen, én eller flere seksualpartnere. Så dersom du er kvinne og født etter 1991, har du nå mulighet til å få HPV-vaksinen gratis. Det forhandles også om å få til en lignende vaksine-ordning for menn.

Om du ønsker mer informasjon om HPV-vaksinen kan du sjekke ut Folkehelseinstituttets hjemmesider.

Vaksiner deg! Da er du med på å beskytte deg selv og andre mot skadelige ringvirkninger av viruset.

Publisert , under Kroppen vår

Kommentarer