HPV-vaksine

Nå får alle kvinner født i 1991 eller senere tilbud om gratis HPV-vaksine. Hurra! For visste du at en langvarig infeksjon med Humant papillomavirus (HPV) er årsaken til utvikling av livmorhalskreft?

Humant papillomavirus (HPV) består av en stor gruppe virus med ulike egenskaper. Noen typer kan forårsake vorter, mens andre kan føre til kjønnsvorter eller celleforandringer i livmorhalsen. Selv om livmorhalskreft er vanligst hos kvinner, kan også HPV-viruset forårsake kreft i ytre kjønnsorganer, skjede, endetarm eller svelg. Menn kan også utvikle kreft som følge av en HPV-infeksjon.

HPV smitter ved seksuell aktivitet og er svært vanlig. Av seksuelt aktive blir så mange som 70% smittet med HPV. De fleste HPV-infeksjonene gir ingen symptomer og går over av seg selv. Men i noen tilfeller fører HPV til en langvarig infeksjon som kan gi celleforandringer i livmorhalsen og deretter føre til livmorhalskreft. I Norge får omlag 300 kvinner hvert år livmorhalskreft, og av disse dør 70.

Kondom gir kun en begrenset beskyttelse mot HPV-infeksjon, så derfor bør du vaksinere deg i tillegg! Vaksinen anbefales om du har hatt ingen, én eller flere seksualpartnere. Så dersom du er kvinne og født etter 1991, har du nå mulighet til å få HPV-vaksinen gratis. Det forhandles også om å få til en lignende vaksine-ordning for menn.

Om du ønsker mer informasjon om HPV-vaksinen kan du sjekke ut Folkehelseinstituttets hjemmesider.

Vaksiner deg! Da er du med på å beskytte deg selv og andre mot skadelige ringvirkninger av viruset.