Gule armhuler til besvær

Hvor mange hvite t-skjorter har ikke måttet gå i søpla på grunn av gule svetteflekker i armhulene som ikke forsvinner i vask? Hvorfor oppstår disse gule flekkene, og hvordan kan vi forhindre det?

Vi opplever alle å svette fra armhulene fra tid til annen, og noen mer enn andre. For noen kan dette til og med være til sjenanse. I enkelte tilfeller er det tilstrekkelig å benytte deodorant mot lukt, mens andre tyr til sterkere midler. Antiperspiranter som er tilsatt i kraftigere deodoranter inneholder aluminiumsalt som forhindrer utskilling av svette fra svettekanalene i det området det påføres. Et siste alternativ kan være å ty til botox-behandling, der botox-giften forhindrer at svettekjertlene får signaler om å produsere svette i det hele tatt. I dette innlegget skal vi ikke gå i detalj på hva svette er eller hvorfor vi svetter, men heller forklare hvorfor disse gule flekke oppstår og hvordan de enkelt kan fjernes.

/assets/uploads/3bdd93ec10fa861bf892e5733cd94384f0f7b202-288x283.jpg

Svette skilles ut fra små porer i huden vår, og har som hovedoppgave å kjøle oss ned når det er nødvendig. Svette består hovedsakelig av vann og mineraler, men inneholder også proteiner, urea (som vi også finner i urin), samt melkesyre. Svette i seg selv har ingen utpreget lukt, men kan gi opphav til det vi kjenner som BO (body odor) straks bakterier som befinner seg på huden begynner å bryte ned bestanddelene i svette.

Gule svetteflekker skyldes en kjemisk reaksjon mellom proteinene vi finner i svette og aluminium i antiperspiranter. Slike flekker kan være vanskelige å hanskes med, spesielt dersom det første du har gjort er å slenge t-skjorta i vaskemaskinen på høy temperatur. Da vil nemlig flekken «sette» seg, blant annet fordi proteinene i svetten vil brytes ned og stivne blant fibrene i stoffet. Du har kanskje lagt merke til at de gule svetteflekkene kan være litt stivere enn resten av stoffet? Dette skyldes proteinene som sitter fast i fibrene. Et lurt triks kan derfor være å vaske treningstøy og andre plagg som har fått svetteflekker i kaldt vann. Nå vet du altså at gule svetteflekker på dine hvite plagg skyldes at din vask av plagget har sørget for at proteiner fra din kropp sitter som støpt inne i plagget. Og nå vet du og hvordan du kan unngå det.

Publisert , under Kroppen vår

Kommentarer