Gudenes drikk

Øl er en alkoholholdig drikke, som har blitt brygget i flere tusen år. Gulatingsloven fra før år 1000 e. Kr. ga påbud til alle bønder om å brygge sitt eget øl. Dersom loven ikke ble overholdt kunne bonden miste alt han eide eller i verste fall bli landsforvist! Rent drikkevann har ikke alltid vært en selvfølge, og før var øl faktisk tryggere å drikke enn vann, siden ingen sykdomsfremkallende bakterier kunne overleve i øl. Ikke bare var ølet datidens helsekost, men det har også blitt ansett som hellig og som våre forfedres guders drikk.

En ting de ikke visste da, men som vi vet godt den dag i dag, er hva som egentlig skjer når man brygger øl. Hvordan dannes alkoholen og kullsyren? Her får du en forenklet forklaring på nettopp dette.

Øl består hovedsakelig av fire hovedingredienser: korn, vann, humle og gjær. Men hvor kommer kullsyren og ikke minst alkoholen fra? Det hele begynner med kornet. Inni kornet er det et lager av næringsstoffer som skal forsyne kornet med næring som er nødvending for vekst under spiring. Disse næringsstoffene består blant annet av stivelse, en type karbohydrat. Stivelse er store molekyler med mange forgreininger som enzymer i kornet bryter ned til glukose som er mindre karbohydrater. Se for deg et puslespill der det ferdige bildet er stivelse mens én puslebrikke er glukose. Nedenfor er en illustrasjon av molekylet glukose, som består av karbon, oksygen og hydrogen.

/assets/uploads/2ac99924d8c7d2e6a7a2c3a67cec3fd15738ee03-328x287.jpg

Gjær er en type encellet sopp, altså en organisme som bare består av én enkelt celle. Gjær elsker glukose! Og det er denne lille saken vi kan takke for både alkoholen og kullsyren. Gjennom mange trinn i en prosess som kalles glykolyse brytes glukose ned til mindre deler som kalles pyruvater og ATP (et energimolekyl). Energien fra ATP kan gjæra bruke til å vokse og dele seg. Pyruvatene omgjøres videre til kullsyre og alkohol som vist på illustrasjonen nedenfor.

/assets/uploads/66c52d90afacd8b4aa17a9ef5f73a815d6831fee-541x578.jpg

Dette kalles fermentering og er en anaerob prosess, altså en prosess som ikke krever oksygen. En noe lignende prosess skjer i musklene dine når du desperat løper etter bussen. Når musklene ikke får nok oksygen dannes det melkesyre fra pyruvat. Kanskje like greit at det ikke dannes alkohol i musklene, eller?

Skål!

Publisert , under Mat og drikke

Kommentarer