Flamingoer i Oslo

Oslo-sommeren har så langt vært preget av avvik - den har, som vi fleste har observert, vært eksepsjonelt varm og tørr. Antall varme dager har satt nye rekorder, men vi er overbevist om at Oslo har vært preget av enda en rekord; nemlig oppblåsbare flamingoer. Aldri før har vi sett flere badeglade nordmenn flytende rundt i disse sjokkrosa flamingoene.

/assets/uploads/2caa56eda69a0c9a250ea1167adfd248ee461f51-271x471.jpg

Hvorfor får flamingoene denne vakre fargen? La oss forklare!

Flamingoer klekkes ut av eggene sine med grå fjær som, med tiden, gradvis blir rosa. Overgangen fra grå til rosa fjærdrakt skyldes kostholdet til fuglene. Flamingoer spiser nemlig reker og alger som inneholder fargepigmenter kalt karotenoider. Enzymer i leveren til flamingoene bryter ned disse karotenoidene til rosa fargepigmenter. Resultatet av disse rosa pigmentene er den flotte fargen som kjennetegner flamingoens fjærpryd.

Flamingoer er ikke de eneste som spiser karotenoider - det gjør nemlig vi mennesker også. Du har kanskje hørt om betakaroten i gulrot? Faktisk så blir karotenoider solgt i pilleform, med intensjon om å gi ekstra brunfarge til huden. Så det er altså ikke bare flamingoen som skifter farge på grunn av kostholdet sitt.

God sensommer!

Publisert , under Dyr og planter

Kommentarer