Du stinker!

Etter en treningsøkt eller en varm arbeidsdag er det alltid deilig med en dusj. Vi vasker av oss alt fra møkk til døde hudceller og blir kvitt eventuell vond kroppslukt. Hvor kommer den vonde lukta fra? Svetting, eller diaphoresis om du vil, er væske som skilles ut fra svettekjertler i huden vår - hovedsaklig for å kjøle oss ned. Svette i seg selv er mer eller mindre luktfri - så hvorfor assosierer vi svette med vond lukt da?

Vi har i gjennomsnitt tre millioner svettekjertler fordelt på kroppen vår. Hvor mye vi svetter varierer fra dag til dag, og påvirkes av kjønn, alder, vekt, gener, miljø og medisinering. Noen svetter mye, andre svetter nesten ikke i det hele tatt. En voksen person kan i ekstreme tilfeller svette opp til 14 liter på én dag!

Når svetten fordamper fra huden gir dette en avkjølende effekt. Varmt blod møter hudoverflaten, der det blir avkjølt. Dette avkjølte blodet sirkulerer tilbake til kjernen av kroppen, mens nytt blod hele tiden blir avkjølt ved hudoverflaten. Resultatet er at hele kroppen vår blir avkjølt.

Svetteutskilellsen reguleres av et kontrollsenter i hjernen, kalt hypothalamus, som har termosensisitve nerveceller. Hypothalamus fungerer som en termostat, som er satt til 37 grader celsius. Dersom kroppen vår blir for varm vil vi begynne å svette, og blir vi for kalde vil vi begynne å skjelve. Svette er ikke bare assosiert med temperaturregulering - vi kan også begynne svette når vi er stressa eller under hormonpåvirkning.

I tillegg til vann, består svette av ca 0,8% oppløste stoffer. Blant disse stoffene er mineraler, laktat og urea. Svette kan variere i pH, men er generelt svakt surt. Når vi svetter mye er det derfor viktig å fylle på med både vann og salter, slik at væskebalansen i kroppen opprettholdes.

/assets/uploads/ef592d2095c84e93890ebbcbae6f16de4897bbfc-1352x1753.jpg

Publisert , under Kroppen vår

Kommentarer