Dagen derpå

Vi har alle vært der. Du våkner svett over hele kroppen, med bankende hodepine etter en fuktig kveld. Det kommer vel neppe som noen overraskelse at kroppen ønsker å kvitte seg med alkoholen man har inntatt kvelden før. Hvorfor må en slik prosess ødelegge hele dagen derpå? Hovedårsaken til at vi føler oss dårlige er dehydrering. Det er mange grunner til at vi blir dehydrerte ved alkoholinntak, her er noen av dem.

/assets/uploads/75109b7699641c96f3be80bd3b2662f3386c5fe2-569x555.png

Det finnes mange alkoholer. Etanol er den typen alkohol vi finner i øl, vin og brennevin. Kroppen anser alkohol som gift, og ønsker derfor å kvitte seg med den. Dette skjer via urinen. Før alkohol skilles ut brytes det ned til acetaldehyd av et enzym i leveren kaldt alkohol dehydrogenase. Etterhvert som leveren får jobbet litt, får vi høye nivåer av acetaldehyd, og dette er en av årsakene til at vi føler oss dårlige. Når acetaldehyd skilles ut med urinen følger det med vann, mye vann! Dette stoffet kan dermed sies å være vanndrivende, og bidrar til å gjøre deg dehydrert. Resultatet er at du vil urinere mer væske enn du inntok i utgangspunktet.

En annen faktor som bidrar til dehydrering er blokkeringen av hormonet antidiuretisk hormon, forkortet ADH. Diurese betyr urin, så det er et “antiurinerings"-hormon.” Uten påvirkning av alkohol vil hormonet regulere hvor konsentrert urinen er, og hvor tørst du er. Når kroppen kjenner at den bør ta vare på vannet, vil ADH skilles ut. Alkohol hindrer utskillelsen av ADH, hvilket medfører at vi urinerer mer og ikke kjenner tørste i like stor grad. Som følge av dette løper du på toalettet hyppigere når du er påvirket av alkohol. Alkohol forstyrrer altså kroppens regulering av vannmengder i kroppen.

Når kroppen er sterkt dehydrert vil en rekke organer nærmest skrumpe inn. Ett av disse organene er hjernehinnen vår, som fester hjernen til innsiden av hodeskallen. Når hjernehinnen inneholder for lite cerebrospinalvæske resulterer dette i store smerter i hodet.

Så hva er løsningen? Det er dessverre ingen kjent kur mot fyllesyke. Det er noen grep man kan gjøre dersom man har planer om å innta mye alkohol, og likevel ønsker ha en brukbar dag derpå. For det første er det viktig å drikke rikelig med vann jevnt utover kvelden. Dette er nok råd du har hørt før, men det er fordi det virker. Ved å tilføre kroppen vann jevnlig reduserer du sjansen for å bli dehydrert. Mange sier de opplever at det å spise et tungt måltid før man tar kvelden også kan hjelpe. Når alt kommer til alt er det kun én ting som virkelig hindrer fyllesyke - og det er å drikke med måte.

Publisert , under Kroppen vår

Kommentarer