Advarsel: Vann gir rynker

... Men ikke sånne rynker.

Av og til er det eneste vi trenger en god, varm og lang dusj. Om det er i dusj eller badebasseng det er snakk om - oppholder vi oss lenge i vann får vi rynkete fingre og tær. Rynkene er heldigvis ikke permanente, og pleier å forsvinne i løpet av 10-20 minutter. Hvorfor skjer dette?

/assets/uploads/0865d1cf9ee2cc90fc37b9dfcb8016d0016051e1-839x1694.jpg

Tidligere trodde man at rynkene oppstod fordi huden absorberte vann, og dermed svellet opp. Den økte overflaten på huden ville dermed føre til rynker. I 1935, derimot, oppdaget leger at rynke-fenomenet ikke forekom hos pasienter med nerveskader. Dette tydet på at det var snakk om en automatisk nervestyrt mekanisme, som ble aktivert ved å oppholde seg i vann. Man fant senere ut at nervesystemet vårt sender signaler til de små blodkarene rett under huden, og gir dem beskjed om å trekke seg sammen. Dette medfører at huden blir rynkete.

Men hvorfor skjer dette? Det er ikke lett å svare på, ettersom forskerne i dag ikke er helt sikre. Én teori er at rynkete fingre bidrar til bedre grep, som kan være nyttig når man ellers har blitt glatt av vannet. Evolusjonen kan ha bragt fram denne sære egenskapen slik at forfedrene våre kunne gå over stokk og stein i regnet, uten å gli. Rynkene bidrar til å gi bedre grep på samme måte som rillene på bildekk. Med andre ord kan de noe uestetiske rynkene være naturens comeback til overvann og glatt føre!

Publisert , under Kroppen vår

Kommentarer