Lysende øyne

Sannsynligvis har du observert dette mange ganger før, men du har kanskje ikke tenkt videre over det; dyreøyne som nærmest gløder idet lys, fra for eksempel kamerablitz, treffer øynene. Katter er ett av mange virveldyr vi kan observere dette hos, men det er en egenskap mennesker er foruten. Hvorfor er det slik?

For å forstå dette må vi først ta en titt på øyets anatomi. Illustrasjonen over viser et forenklet tverrsnitt av et katteøye. Lys som treffer øyet vil passere hornhinnen, pupillen, linsen, glasslegemet og omsider treffe netthinnen, på fagspråket kalt retina. Netthinnen er den delen av øyet som er ansvarlig for å fange opp synsinntrykk, og består derfor av haugevis med fotoreseptorer. Fotoreseptorene kan være av typen tapper eller staver, se illustrasjonen under. Tappene sørger for fargesyn og skarpt syn, mens stavene er lysfølsomme celler som er viktige for syn i mørket.

For dyr som er spesielt aktive på natten, som for eksempel katter, er det viktig å utnytte alt lys som treffer øyet. Hvordan klarer katter det? For det første har de flere staver enn oss mennesker, som bidrar til bedre nattesyn. I tillegg har de et ekstra lag av celler, kalt tapetum lucidum, like bak netthinnen (se illustrasjonen). Disse cellene fungerer som et slags speil, og reflekterer lyset som kommer inn i øynene tilbake gjennom netthinnen, glasslegemet, linsen, pupillen og hornhinnen. Altså vil lyset gå inn i øyet og treffe de reflekterende cellene, og reflekteres ut av øyet igjen. Dette gir fotoreseptorene i netthinnen, som er ansvarlig for synsinntrykk, en ekstra sjanse til å utnytte lyset for å danne et bilde av omgivelsene. Smart, ikke sant?