Hormonelle epler

Epler og banener er ikke spesielt gode venner, i hvertfall ikke hvis du vil unngå overmodne bananer. Du har kanskje hørt anbefalinger om at disse to fruktene ikke bør dele samme fruktfat, men hvorfor? I dette innlegget skal vi ta for oss hvordan epler bidrar til å modne bananer.

Epler utvikler og skiller ut gassen etylen, et hormon. Dette er et lite, fargeløst molekyl, som figuren under viser. De røde atomene er karbon, og de blå er hydrogen.

Bananer responderer på denne gassen, og kalles derfor en klimakterisk frukt. Etylen passerer plantecellens membran og bidrar til at visse gener "skrus på". Resultater er en raskere modningsprosess i bananer. Andre eksempler på klimakterisk frukt er avokado, mango og plomme. Frukter som ikke påvirkes av etylen kalles ikke-klimakterisk frukt, og eksempler er blant annet ananas og jordbær.

Etylen er ikke bare en pest og plage for bananene. I bananmodnerier brukes denne gassen for å sikre en jevn modning av bananene. Dette kan du prøve selv! Legg en banan og et eple sammen i en pose, samt en pose med kun en banan. Ser du forskjell etter et par dager?